Французькі експерти прийшли до висновку, що регулярне вживання чаю дозволяє майже на чверть знизити ризик смерті від різного роду захворювань.
У складі чаю міститься чимала кількість антиоксидантів, і саме завдяки їм цінителі чаювання продовжують своє життя. Такий висновок зробили науковці в ході дослідження, учасниками якого стали 131 000 клієнтів Центру превентивної медицини в Парижі з 2001 по 2008 роки.
Всім добровольцям запропонували відповісти на питання, скільки чаю і кави вони випивають на добу. Отримавши відповіді, людей розділили на три групи: до першої увійшли ті, хто п'є більше чотирьох чашок, в другу - від однієї до трьох, в третю - взагалі не вживають гарячі напої. Протягом наступних 3,5 років дослідники уважно стежили за станом здоров'я учасників експерименту.
Як виявилося, ефекти, які виникають у зв'язку з вживанням кави і чаю, надають кардинально протилежну дію на людський організм. У людей, що п'ють виключно чай, ризик смерті від різного роду захворювань значно знизився. Особливо добре цей ефект проявився серед курців і тих, хто кинув шкідливу звичку. А ось вживання кави, навпаки, лише збільшує схильність людини до хвороб.
За словами професора Ніколаса Даншена, керівника дослідження, вчені також виявили чималі гендерні відмінності: чоловіки п'ють набагато більше кави, тоді як жінки віддають перевагу чаю.
Раніше вчені встановили, що всього чотири чашки чаю в день допоможуть зміцнити серцево-судинну систему і збережуть ясність розуму