Не варто переживати: назвали ключова відмінність вивержень Фаградалсфьяля і Ейяф'ядлайєкюдль

21.03.2021, 10:00

Перше, що згадали багато, почувши новину про виверження вулкана в Ісландії - це попередня крупна виверження в 2010 році, коли хмара попелу, звільнене вибухом накрила практично всю Європу, паралізувавши на тривалий час авіаперельоти з багатьох напрямків.

Однак мало хто згадає - як називався той вулкан і той чи вулкан вивергається сьогодні, вже дуже мудровані там назви. Нагадаємо - потужне виверження в 2010 році було на вулкані Ейяф'ядлайєкюдль, а поточний - це вулкан Фаградалсфьяль.

У коментарі одному з російських телеканалів відомий вулканолог Юрій Дубик спростував з'являються чутки про небезпеку вчорашнього виверження і некоректності порівняння цього катаклізму з подіями 2010 року.

За словами Дубика, нинішнє виверження вулкана принципово відрізняється від активності вулкана Ейяф'ядлайєкюдль 10 років тому. При нинішньому виверженні лава випливає з тріщини спокійно, в той час як при тій події були вибухи і тьма від попелу.

Вулканолог роз'яснив, що нинішнє виверження ефузивними, т. Е. «Супроводжується виливом рідких лав, на відміну від експлозівного - це вибухове виверження».

Вчений підкреслив, що за Фаградалсфьялем стежили і з землі і з космосу, що дозволило передбачити його виверження ще місяць тому. Більш того, вулканологи давно відзначили рух магми під поверхнею Землі в цьому районі.

Нагадаємо, вулкан Фаградалсфьяль почав вивергатися 20 березня. У зв'язку з цим аеропорт Кеблавік скасував всі рейси.

 

Читайте АСН в Google News