Здавалося б - що може бути простіше і корисніше ранкового сніданку з яйцем. Мозок моментально починає малювати пашотніцу в ідеально приготовленим яйцем в смятку, але ... Не завжди і не у всіх виходить правильно приготувати навіть таке просте блюдо. Іноді шкаралупа вперто не відокремлювалася від білка, ніби її приклеїли суперклеєм. Спробуємо описати три варіанти цієї не великий премудрості.
Крок 1. Правильна варіння
Напевно багато хто пам'ятає з дитинства "рецепт" як варити яйце:
Однак з точки зору фізики такий процес готування призводить до того, що білок нагрівається і загусає дуже повільно, встигаючи намертво прилипнути до шкаралупи.
Спробуйте зробити навпаки: спочатку доведіть воду до кипіння і тільки потім опустіть в неї яйця. Всупереч поширеній думці, вони від цього не лопаються. Та й взагалі, тріщинами покриваються тільки ті, шкаралупа яких спочатку була пошкоджена. Крихітні відколи і тріщини бувають непомітні оку, а під час варіння, коли білок і жовток розширюються, шкаралупа «розходиться по швах» саме в цих місцях.
Деякі господині рекомендують додавати в воду крім солі ще і соду. Спірне твердження! Адже якщо шкаралупа все ж лопне, білок придбає неприємний присмак і його доведеться викинути. Крім того, сода ніяк не полегшує чистку яєць.
Крок 2. Контраст температур
Про те, що відразу ж після варіння яєць їх потрібно поставити під холодну проточну воду або покласти в ємність, куди налита вода з льодом, чули багато.
Це дійсно самий простий і дієвий спосіб легко почистити зварене яйце.
Але чомусь багато хто ігнорує це варіант, вважаючи його неефективним. На ділі ж це працює так: під час варіння вміст яйця нагрівається і розширюється, щільно притискаючись до шкаралупи, а при різкому охолодженні - стискається, відділяючись від шкаралупи. Між білком і шкаралупою утворюється повітряний простір, завдяки чому яйце чиститься майже миттєво.
Зверніть увагу, що з цього правила є виняток: свіжі яйця, знесені 1-2 дня назад, будуть погано чиститься, навіть якщо ви відразу після варіння заллєте їх холодною водою. Тому для варіння краще використовувати яйця тижневої, а то і двотижневої давності, за умови, що вони зберігалися в холодильнику.
Питання та відповіді
Що робити, якщо шкаралупа все одно погано чиститься?
Спробуйте знімати її, тримаючи яйце під струменем холодної води.
Іноді господині проколюють тупий кінець перед варінням. Чи допомагає це зчищати шкаралупу, не пошкоджуючи білок?
Ні. Так роблять, щоб випустити повітря з повітряної камери. В результаті білок виходить ідеальної форми, а не приплюснутий з одного кінця.
Як відварити щойно знесені яйця?
Якщо вони потрібні вам для салату або іншого «нарізної» страви, просто розбийте їх в кулінарний рукав, попередньо змащений маслом, і так зваріть.