Всі слідчі органи, включаючи НАБУ і військову прокуратуру, наживалися на оборонці

12.03.2019, 07:24

Журналіст Денис Бігус опублікував заключну частину резонансного розслідування крадіжки оборонного бюджету в Укроборонпромі, а саме ролі силових органів в покритті корупції в СБУ, ГПУ, Нацполіції і НАБУ. Відео завантажено на YouTube канал "BIHUS info".

"Фінальний епізод розслідування про те, як друзі Президента розкрадали оборонку. Про те, як правоохоронці замість закривати - прикривали злочинні схеми. Скільки коштує лояльність податкової та СБУ? Як прокуратура тричі поховала розслідування по оборонних аферах хлопчиків? І як НАБУ з ними дружили і допомагали - замість допитувати і садити", - йдеться в описі до розслідування.

Правоохоронці розслідували діяльність, зокрема, фірми "Оптимумспецдеталь", яка була задіяна в масштабних угодах. Саме через цю компанію син екс-члена Ради нацбезпеки і оборони Ігор Гладковський разом із партнерами (Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою) заробляли на контрабандних деталях із завищеними цінами.

Як свідчить їхнє листування, що є в розпорядженні журналістів, підприємці часто давали хабарі правоохоронцям. В основному йшлося про 10-20 тисяч доларів за раз. Крім того, деякі учасники схем скаржилися, що в ДФС потрібно було приносити значно менші суми, ніж у ГПУ. Як з'ясували автори розслідування, про підозрілий бізнес знали також у НАБУ.

Зокрема, в 2016 році НАБУ в рамках розслідування іншого провадження внесло "Оптимумспецдеталь" до переліку фіктивних фірм.

Після цього один з підприємців Віталій Жуков в особистому листуванні обурюється діями бюро і говорить, що перший заступник глави відомства Гізо Углава повинен написати лист про помилку слідства. На наступний день компанія дійсно зникає з переліку фіктивних. А перед тим співробітник НАБУ Дмитро Литвиненко уточнює у Рогози, яка саме фірма йому належить.

Крім того, НАБУ видавало "Оптимумспецдеталь" довідку про те, що її не включали у фіктивні. Розслідувачі наполягають, що ще однією ланкою угод в "Укроборонпромі" був колишній таємний агент НАБУ Євген Шевченко. Він нібито допомагав іншим фігурантам отримувати потрібні документи з бюро.

Він визнав, що інвестував у бізнес Гладковського-Жукова-Рогози, однак стверджує, що не причетний до корупції.

Після публікації даного розслідування був звільнений перший секретар РНБО Гладковський і ряд директорів оборонних заводів.

Читайте АСН в Google News