Різдвяний піст припадає на період з 28 листопада 2021 року по 6 січня 2022 року. З неділі православні люди привнесуть істотні зміни в меню харчування, видаливши з нього багато звичних продукти. Заборона накладається на м'ясо, яйця і молочну продукцію. У допустимі дні вдасться побалувати себе морепродуктами і вином, але необхідно звіритися з календарем харчування, щоб дізнатися, коли допускаються послаблення.
Ми розповімо вам про всі особливості Різдвяного посту, щоб ви змогли підготуватися до цього періоду і не порушити головні правила і заборони.
28 листопада. Починається найсуворіший піст. У середу харчуємося лише рослинними продуктами без масла. Також можна їсти різні овочі, хлібну продукцію, мед, горішки, свіжі і висушені фрукти.
29 листопада. Основним блюдом вважається риба. Допустимі дари моря і будь-які рибні страви. Відварна рибка, квашена капуста, рисова каша. Крім цього можна пити каву, какао. У проміжках між прийомами їжі можна гризти горішки, їсти фрукти, особливо яблука.
30 листопада. Вживається лише не відварна пісна їжа: пісні булочки, овочі в сирому вигляді, горішки, мед, висушені фрукти і ягоди.
1 і 2 грудня. В якості основної страви вноситься риба. Не забороняється вживати різноманітні рибні продукти.
3 грудня. Час гарячих страв, що не присмачені олією: каші, потушковані овочі, легкі дієтичні супи, страви з грибами. Вдалим рішенням стане вівсянка на воді. Кашу можна доповнити подрібненими яблуками, волоським горіхом і маком. Як десерт — вівсяне печиво, чай з лимоном.
4 грудня. Відзначається православне свято Введення в храм Пресвятої Богородиці. У цей день дозволяється пригоститися виробами з риби і морепродуктами. Обов'язково підготуйте компот із сухофруктів і пісний плов з грибами. Корисні сухарики, приготовлені вдома. Як солодощі — сушки і варення.
5 грудня. Сухоїдіння. Дозволяється їсти лише їжу рослинного походження без масла, а також воду, фрукти та овочі в сирому вигляді, мед, сухофрукти, горішки, трав'яні чаї та збори.
6 грудня. Можна подати до столу різноманітні рибні страви і морепродукти. Приготуйте гороховий суп: бажано кидати всі інгредієнти в свіжому вигляді. Можна додати до столу компот з яблук.
7 грудня. У цей день вживається лише не варена їжа. В якості основної страви — вінегрет і трав'яні напої.
8, 9 грудня. Рибний день. Можна скуштувати будь-які вироби з риби і морепродуктів.
10 грудня. Гарячі страви без олії: супи, каші, варені овочі, фрукти, гриби. До столу можна подати легкий супчик з овочів, тушковану капусту з грибами. Як десерт пісна булочка і ягідний компот.
11 грудня. День, коли не забороняється насититися стравами з риби. Котлетки з риби на пару і відварна картопля стануть відмінним рішенням на вівторок.
12 грудня. Сухоїдіння. Не заборонено споживати в їжу рослинні продукти: фрукти, овочі, а також сухофрукти.
13 грудня. Побалуйте себе морепродуктами, рибою. Обов'язково включіть в раціон нові рибні страви. Це необхідно для того, щоб в організмі були присутні корисні речовини і вітаміни.
14 грудня. Сухоїдіння. Вживання лише рослинної не відварної їжі.
15, 16 грудня. Можна пригоститися будь-якими стравами з рибки. Приготуйте шашлик з овочів і риби. В якості напою зробіть чай з часточкою лимона.
17 грудня. Вихідні закінчилися, а значить, масло знову стає забороненим. Допускаються каші, супи, варені і тушковані овочі.
18 грудня. Можна додати в раціон рибні вироби. Можливо також вживання олії. Ви можете приготувати для себе відварну картоплю, квасолю, макарони. В якості закуски можна дістати зимові заготовки з грибів, помідор, перцю і огірків.
19 грудня в православному календарі значиться як день пам'яті Святителя Миколи Чудотворця. Дозволена риба, під забороною вино і олія.
20 грудня. Можна покуштувати рослинну і варену їжу, а також масло. Урізноманітьте свій раціон пісними млинцями, яблучним або ягідним компотом, кашкою з маслом або пловом з грибів.
21 грудня. У п'ятницю заборонені продукти, які пройшли термообробку. У їжу можна вживати хлібну продукцію, сухофрукти, не відварні овочі, горіхи. Бажано пити більше води, а також чай з додаванням меду і лимона.
22, 23 грудня. Дозволено приготувати рибку з додаванням рослинної або оливкової олії. На обід можна зробити пшеничний суп з рибними тюфтельки. В якості закуски — легкий салат з капусти, цибулі, моркви і помідорів, заправлений лимонним соком. Замість води краще пити ягідний кисіль.
24, 25 грудня. На початку нового тижня допускається гаряча їжа без олії. Каші, супи, тушковані овочі — все це містить багато вітамінів, які необхідні організму взимку.
26 грудня. Строгий день сухоїдіння. У їжу вживається сира їжа: хліб, вода, фрукти, овочі, горіхи і мед.
27 грудня. День гарячої їжі. Не забороняється вживання вареної їжі з додаванням олії. Крупи: гречка, манка, просо, пшоно, сочевиця, горох. Не забороняються тушковані овочі, супи, гриби.
28 грудня. Строгий день сухоїдіння. Харчуємося невареною рослинною їжею.
29, 30 грудня. В якості основної страви можна приготувати рибу. Приготуйте вареники з картоплею і піджаркою з цибулі та моркви, а на закуску — пісний салат з буряка і часнику, заправлений оливковою олією.
31 грудня, 1 січня. Забороняється вживати їжу з додаванням олії.
2 січня. Строгий день. У раціон дозволите виключно їжу, яка не пройшла термічну обробку.
3 січня. Не використовуйте масло.
4 січня. Сухоїдіння. Допускається вживання сирих, сушених і печених овочів, грибів, фруктів, хліба.
5 січня. День перед Святвечором. Дозволяється гаряча їжа з маслом. Побалувати себе і близьких можна відвареним рисом з сухофруктами, горішками і медом.
6 січня. Різдвяний Святвечір. Як і 5 січня, дозволяються гарячі страви з маслом. Млинці, тости з джемом і пісний бісквіт — відмінне рішення до святкового столу.
7 січня. Різдво. У цей день піст закінчується, можна їсти все. Але пам'ятайте, що організм за тривалий час відвик від певних продуктів, тому включайте нові страви поступово, не переїдайте.