Всього в 300 г капусти міститься добова норма вітаміну С, який підвищує імунітет і захищає нас від простудних і інших захворювань. Корисні якості квашеної капусти зберігаються дуже довго, близько 10 місяців, тому є її можна цілий рік.
Величезна користь квашеної капусти обумовлена вмістом у ній молочної кислоти. За рахунок цього в кишечнику зберігаються бактерії, корисні для організму. Молочна кислота здатна побороти навіть кишкову паличку та інші небезпечні бактерії, тому їсти капусту потрібно якомога частіше.
Крім того, через нестачу в організмі молочної кислоти з'являється безліч неприємних явищ, таких як запах з рота, в'ялість м'язів, поганий настрій, кровоточивість ясен, погіршення стан волосся і шкіри тощо. У кров потрапляють шкідливі токсини, які розносяться по клітин організму. В результаті з'являються фурункули, прищі, на суглобах утворюється наліт. Регулярно включаючи в свій раціон квашену капусту, всіх цих неприємних симптомів можна уникнути.
Але, як не дивно, від квашеної капусти є і шкода. ЇЇ вживання має обмежуватися при підвищеній кислотності, загостреннях гастриту і інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Запам'ятайте, що на відміну від свіжої капусти, яку використовують для лікування виразки шлунка, капуста квашена, навпаки, може лише погіршити ситуацію, тому в даному випадку їсти її не рекомендується. Також через надмірний вміст солі квашена капуста може бути шкідлива для печінки, нирок і при гіпертонії. Тому краще додавати в неї при заквасці мінімум солі або перед вживанням відмивати її від розсолу.