Вітамін С не захищає від застуди, проте допомагає одужати

06.11.2021, 19:00

За даними дослідження міжнародної групи вчених, вітамін С не захищає від застуди, хоча саме про нього згадують у першу чергу, коли йдеться про боротьбу з простудними інфекціями. Висновок дослідників  базується на даних аналізу 29 наукових робіт на цю тему.

Проаналізовані фахівцями наукові проекти містять інформацію про 11 603 пацієнтів. В результаті вчені констатували, що вітамін C малоефективний у боротьбі з застудою - точніше, діє як захисний засіб від застуди не набагато ефективніше плацебо.

Теорія про велику користь вітаміну С в боротьбі з застудою виникла і набула поширення на початку 70-х років минулого століття, коли Нобелівський лауреат Лінус Полінг опублікував книгу, розповівши в ній, як прийом великих доз вітаміну С допомагав йому не хворіти на застуду та грип. Ніяких розгорнутих клінічних досліджень з приводу здатності вітаміну С запобігати застуді Полінг не проводив, але для фармацевтичного бізнесу запевнень вченого було досить, щоб почати активно популяризувати ідею про зціляючі властивості вітаміну С у лікуванні застуди.

Автори нової роботи заявили, що до цього часу немає науково підтверджених даних про те, що прийом вітаміну С захищає від захворювання на застуду. Прийом цинку в цьому плані набагато корисніше вітаміну C, відзначили експерти. Аналіз 15 наукових досліджень, виконаних в період з 1966 по 2011 роки, показав, що у людей, які вживали цинк, грип і застуда виникають на 30-57% рідше.

Що стосується вітаміну С, то встановлено, що він присутній у клітинах імунної системи, при цьому його концентрація в клітинах швидко зменшується в разі інфекцій. Що це означає? На думку вчених, це означає, що для захисту від застуди вітамін С малоефективний, - «однак цей вітамін потрібен вже в ході самої хвороби, так як допомагає клітинам імунної системи легше справлятися з інфекцією, прискорюючи і полегшуючи тим самим процес одужання».

Читайте АСН в Google News