Підозрілість, агресія, порушення сну: як можна розпізнати старече недоумство

05.11.2021, 18:12

Старече недоумство, або деменція - це синдром, при якому відбувається деградація пам'яті, мислення, поведінки і здатності виконувати щоденні дії. Жертвами цього синдрому стає все більше людей - до 2050 року за оцінками наукових експертів кількість випадків деменції може зрости в три рази. Вчені розповіли про способи, що дозволяють розпізнати старече недоумство.

За словами фахівців, між першими симптомами старечого недоумства і його очевидним проявом, що свідчить про стадії активного розвитку синдрому, проходить зазвичай 3-5 років.

У більшості випадків старече слабоумство починає розвиватися після 60 років, повідомляє агентство Reuters. Спочатку виникає порушення пам'яті - людина все частіше забуває різні предмети, якими користується в побуті, при цьому дані предмети можуть виявлятися в найнесподіваніших місцях. Тривожними сигналами є апатія, а також порушення добового ритму.

Досить характерним сигналом про старече слабоумство є ставлення до оточуючих аж до найближчих родичів - раптом з'являються підозрілість, злостивість і агресія, мова людини може стати саркастичною, а часом і зовсім образливою. Нерідко людина, у якої виявили старече слабоумство, починає звинувачувати оточуючих у недобрих намірах і крадіжках.

Поступово старече слабоумство все сильніше захоплює інтелектуальну діяльність людини: зазвичай на цій стадії синдрому часто трапляються епізоди втрати орієнтації в просторі. Забудькуватість людини стає все більш істотною і починає заважати навіть повсякденним справам. Вчені застерігають про те, що старече слабоумство в останні роки «молодшає». Цей синдром невиліковний.

Читайте АСН в Google News