counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Ніч з 31 жовтня на 1 листопада - Самайн, Гелловін, Велесова ніч. Традиції, обряди


Переглядів: 746


Ніч з 31 жовтня на 1 листопада - Самайн, Гелловін, Велесова ніч. Традиції, обряди

Ніч з 31 жовтня на 1 листопада - особлива, чарівницька. На неї в давнину припадало свято Самайн, що пізніше трансформувалося в західній традиції в Гелловін. У слов'ян же ця ніч називалася Велесовою. В цей час стоншується межа між світами - нашим, земним, і потойбічним, тому головні її обряди пов'язані з поминанням покійних.

Самайн і Гелловін, абсолютно різні канонічно, змішалися у свідомості людей: народ, який отримав новий церковне свято - День Всіх Святих, на глибинному рівні чіплявся за вірування, які століттями управляли життям людей. Ось і у слов'ян був схожий свято, пам'ять про якого зовсім майже викорчували з народного середовища, та все ж на підсвідомому рівні вона залишилася. Велесової вночі в давнину називали ніч з 31 жовтня (листопада) на 1 листопада (грудня).

Велесова ніч
За повір'ями слов'ян, в цей момент Білобог остаточно передає Коло Року Чорнобогу, а врата Наві (потойбічного світу) до перших півнів розкриті в наш світ, в Яв. Тому в цю ніч духи предків виявлялися як ніколи близькі до живуть людям. І Велесова ніч була перш за все святом сім'ї та роду.

Сила роду шанувалася однією з наймогутніших сил. У предків просили захисту і заступництва, ради та передбачення майбутнього, черпали в силі роду ресурси для звершень і творення. Обов'язковою в це свято була ритуальна трапеза - і для живих, і для покійних. Живі поминали за накритими столами предків, а покійним виставляли пригощання, шануючи їх таким чином.

Ритуальна їжа Велесової ночі - каші, пироги, млинці, короваї хліба, яблука, овочі. Ставилися на стіл і брага та вино. Від страв невелику частину відкладали на особливу тарілку і ставили на прочинене вікно - для предків. Ставили туди ж і запалену свічку, щоб духи предків легше знайшли дорогу. Вогонь - взагалі одна з сакральних стихій цієї ночі, так як вона призначена не тільки для поминання, а й для очищення. Розводили багаття, щоб, обійшовши навколо, очиститься. Навіть ходили босоніж по вугіллю - з тією ж метою. Перед тим як сісти за стіл, господар будинку звертався до предків, запрошуючи їх прийти і пригощатися.

Під час трапези згадували всіх покійних родичів, розмовляли про них і з ними, просячи заступництва і ради. Велесова ніч, як одна з найсильніших сакральних ночей року, хороша для багатьох магічних дій. Можна гадати, проводити обряд очищення себе і житла.

Якщо за старих часів для обряду очищення використовували відкритий вогонь багать, то в сучасних умовах цю роль добре виконують і свічки (особливо церковні). Увечері 31 жовтня неодмінно запалюйте в будинку свічки. По тому, як вони горять, можна визначити, наскільки забруднене ваше житло негативною енергією: якщо свічка сильно тріщить, полум'я колишеться, коптить - це вірна ознака того, що негативу накопичилося в надлишку; якщо ж свічка горить рівно так тихо - значить, фон в вашому домі сприятливий. Але все одно в магічну Велесову ніч без очисного вогню свічок ніяк. Однак найголовніше обрядове дію 31 жовтня - поминальну вечерю, щоб заручитися родової підтримкою.

Ритуал на підтримку роду
Приготуйте святкову вечерю - обов'язково кутю (рисову кашу з медом і сухофруктами), млинці, спечіть пиріг або пиріжки. Добре також приготувати якісь свої улюблені страви, щоб повніше насолодитися смаком життя. Подайте до столу червоне вино, найкраще за все кагор. На вікно поставте запалену свічку, тарілку, на яку відкладіть потроху від кожної страви, і стакан з горілкою, накрита шматком хліба. Неодмінно відкрийте вікно або хоча б кватирку. На стіл поставте сімейну ікону, якщо така у вас є, а також фотографії померлих родичів з сімейного альбому. Перед іконою запаліть церковну свічку. Добре, якщо на святкову вечерю в запросіть по можливості побільше родичів. Але можна відсвяткувати і в тісному колі своєї родини. Святкувати можна і одному, якщо ви самотні. Перш ніж сісти за стіл, слід звернутися до предків: «Діди, приходьте, з нами пийте, їсте».

Потім своїми словами помоліться на ікону за всіх покійних родичів вашого роду, зверніться до них з промовою про те, що ви їх почитаєте, поминаєте, чекаєте від них захисту і підтримки, розкажіть про свої проблеми: в який саме допомоги ви потребуєте. Потім приступайте до їжі, перш за все пом'янувши предків чарочкою червоного вина і закусивши кутею або млинцем. Свічки ні в якому разі не можна гасити, вони повинні догоріти самі. На ранок ритуальну їжу для предків поставте за віконце птахам, туди ж виплесніть горілку зі склянки.

Самайн і День Всіх святих

Самайн, як відомо, було одним із найважливіших свят у циклічній річній системі кельтів. У них рік ділився на дві частини - світлу і темну. Світла половина року, поворот на літо, починалася в місяць Белтейн (травень), так само називалося і свято, що традиційно відзначається 1 травня. Темна половина року, поворот на зиму, починалася в місяць Самайн (листопад), такою була і назва свята, що припадало на 1 листопада. Самайн в далекій давнині був святом врожаю: в останній місяць осені худобу заганяли з пасовищ на зимівлю в стійла, засіки і комори були наповнені припасами, наставав час бенкетів і гулянь.

Кельтам було притаманне обожнювання природних сил - це властиво всім архаїчним релігійним поглядам. І землеробське свято Самайн поступово набуло магічного забарвлення: вважалося, що в Самайн відкривається межа між світом смертних і потойбічним світом. Самайн став ще й святом мертвих. Ось тільки в кельтській традиції до благочестивого поминання родичів це не мало ніякого відношення. Справа в тому, що кельтське населення древніх Ірландії і Шотландії вважало, що саме на Самайн вмирають люди, які порушили свої гейси. Гейс - це табу, магічний заборона, що накладається на людину. Система визначення гейсів перебувала у віданні друїдів. Сенс накладення гейса полягав у спробі встановити магічний зв'язок між людиною і потойбічним світом, щоб захистити людину від несприятливої ​​долі.

Таким чином досягалася рівновага - наклали на когось гейс, ось він уже й не розгнівав Вищі сили зайвим благополуччям. А той, хто свій гейс порушував, запускав руйнівний механізм фатальних невдач. І цих порушників, які знайшли свою кончину в ніч на Самайн, поминали аж ніяк не добрим словом. Значення такого дня мертвих було зловісним нагадуванням: дотримуйся закони світопорядку, чи то на твою голову обрушиться кара! Не порушуй табу, вмій домовитися з потойбічним світом за допомогою правильних ритуалів.

Ну а День Всіх Святих - велике християнське свято, яке відоме десь з кінця 4 століття. У православній традиції воно рухоме і відзначається в першу неділю після П'ятидесятниці, тобто Дня Святої Трійці, що припадає зазвичай на кінець травня - початок червня. А в католицькій і лютеранській традиції свято є стаціонарним: покочевав деякий час за календарем, в 9 столітті День Всіх Святих був призначений на 1 листопада. Сенс Гелловіна закладений у самій його назві. Англійське слово походить від англосаксонського, що в буквальному перекладі означає «Святий вечір». Тобто напередодні Дня Всіх Святих, як Святвечір - переддень Різдва.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
більше матеріалів
/-0,49162006378174-/ /-pc-/
Top