Мігрень – це захворювання, яке характеризується нападами сильного головного болю, викликаними спазмами судин головного мозку. Звичайна мігрень – різновид мігрені, при якій больовий спазм може тривати 4-72 години. Це пульсуючий характер болю середньої або сильної інтенсивності, її одностороння локалізація і посилення при ходьбі або фізичному навантаженні.
Також, може спостерігатися фонофобія (непереносимість звуку), фотофобія (непереносимість світла) і блювота або/і нудота. Класична мігрень – больовому спазму передує аура, яка характеризується незрозумілими слуховими, смаковими або нюховими відчуттями, помутніння зору («блискітки» або «туман» перед очима), порушенням чутливості рук. Тривалість аури може коливатися від 5 хвилин до однієї години, закінчується аура при настанні больового спазму або безпосередньо перед ним.
При мігрені рекомендують використовувати дієту з низьким вмістом тираміну. До рекомендованих продуктів відносяться:
кава і газовані напої без кофеїну, содова;
свіжі яйця, свіжеприготована на пару птиця, м'ясо, риба;
молочні продукти (2% молоко, плавлений сир або сир зниженої жирності);
крупи, борошняні вироби, пасти (наприклад, дріжджові страви фабричного виробництва, бісквіти, каші);
свіжі овочі (морква, спаржа, цибуля смажена або варена, помідори, картопля, бобові, кабачки, буряк, гарбуз);
свіжі фрукти (груші, яблука, вишні, абрикоси, персики);
домашні супи;
спеції;
цукор, кекси, різні сорти меду, печиво, желе, варення, льодяники;
натуральні свіжі соки (грейпфрутовий, апельсиновий, виноградний, буряковий, огірковий, морквяний, сік шпинату, сік селери);
продукти, які містять магній (дикий лосось, гарбузове насіння, палтус, кунжут, насіння соняшнику, лобода, льон).
Також рекомендують вживати продукти з рибофлавіном (вітаміном В2), які захищають клітини головного мозку від окислювального пошкодження, сприяє засвоєнню заліза, цинку, фолієвої кислоти, вітаміну В3, B12, В1. До таких продуктів відносяться: нежирна яловичина, оленина, баранина, брокколі, брюссельська капуста.
Але є і небажані до вживання продукти, їх варто їсти поменше:
міцна кава, чай, гарячий шоколад (більше двох склянок на день);
ковбаса, бекон, сосиски, шинка, копчена яловичина, ікра;
пармезан, кисле молоко, йогурт, сметана (не більше півсклянки на день);
хліб з кислого тіста, дріжджове домашнє тісто;
свіжа цибуля;
банани, авокадо, червоні сливи, фініки, родзинки, цитрусові (мандарини, апельсини, ананаси, грейпфрути, лимони) – не більше півсклянки;
концентровані м'ясні бульйони, швидкі і китайські супи, які містять глютамат натрію, дріжджі;
морозиво (не більше 1 склянки), продукти, які містять шоколад (не більше 15 гр.).
А ось повністю варто виключити вживання таких продуктів:
алкогольні напої (вермут, шеррі, ель, пиво) безалкогольні напої в металевих баночках;
солоні, мариновані, копчені, несвіжі, консервовані або гострі продукти (наприклад, ліверна ковбаса, салямі, печінка);
сири тривалої витримки (Рокфор, швейцарський, емментайлер, чедер);
будь-які хімічні харчові добавки;
соєвий соус, мариновані і консервовані боби і соєві продукти;
злакові та горіхи;
пиріжки з м'ясом.