З 17 вересня в Києві почали приймати каштани на переробку. «Чудова осіння новина! В пункти прийому можна здати плоди каштанів на переробку. Ціна 2 гривні за 1 кілограм», - йдеться в повідомленні підприємства в Фейсбуці.
Здати плоди можна у всіх пунктах прийому вторинних ресурсів столиці, повідомляє підприємство "Київміськвторресурси". Два роки тому підприємство почало приймати на переробку поліетилен.
Каштани дуже широко використовуються для кулінарії за кордоном. Очищені каштани можна смажити, тушкувати, варити або запікати. Найвідоміші рецепти з каштанів відносяться до страв французької кухні, де їстівний каштан використовується для приготування супів, пюре і кексів.
Для приготування страв із каштанів каштани треба очистити від шкаралупи: для цього надрізають шкаралупу (хрестоподібно або поздовжньо від найширшої частини горіха до верхівки), кип'ятять близько 5-7 хвилин, додавши у воду рослинне масло, або запікають у духовці при 200°С. Після чого шкірка легко знімається. Каштани можна приготувати в мікрохвильовці: їх потрібно надрізати, викласти в миску з підсоленою водою, щоб вона на третину покривала горіхи, накрити миску плівкою, наколовши її в декількох місцях виделкою, і запікати на максимальній потужності 4-6 хвилин в залежності від розміру.
Наприклад, на Корсиці з каштанового борошна роблять хліб, тістечка і пиво, каштани використовуються як гарнір до тушкованого м'яса, є навіть суп з каштанів із цибулею і часником на м'ясному бульйоні. У деяких районах Франції каштан прозвали "хлібним деревом": тому що до появи картоплі плоди каштана були найбільш доступною їжею бідняків. Їх смажили, з них варили супи, сушені каштани перетирали на борошно і пекли хліб.