Червона цибуля, вона ж ялтинська або фіолетова, має деякі відмінні ріпчастій цибулі властивості. На смак вона солодша і м'якша, тому саме цей красивий вид цибулі частіше використовують для приготування салатів. Яку користь приносить червоний лук?
Зміцнює імунітет
У червоній цибулі міститься велика кількість антоціанів, які і надають їй характерний окрас. Ці речовини зміцнюють імунітет, зміцнюють стінки кровоносних судин і допомагають боротися з інфекціями.
Знижує рівень холестерину
Підвищений холестерин у крові має ряд небезпечних наслідків, тому слід використовувати будь-який спосіб його знижувати. Якщо щодня вживати червону цибулю, то через пару місяців рівень холестерину в організмі впаде на 20 відсотків.
Має антисептичні властивості
Завдяки своїм дезинфікуючим властивостями, червона цибуля, як і біла, здатна виступати в якості антисептика при вірусних і бактеріальних хворобах. У народній медицині червона цибуля використовується для лікування і профілактики глистової інвазії і лікування ясен.
Нормалізує обмін речовин
Червона цибуля - джерело вітамінів А, В, С і РР. Такий склад стимулює метаболізм, сприяє схудненню, омолодженню шкіри і її здорового вигляду.
Стимулює роботу травного тракту
Червона цибуля містить кислоту, яка сприятливо позначається на роботі шлунково-кишкового тракту. Всім тим, хто відчуває постійні болі в шлунку при хронічному перебігу ряду хвороб, червона цибуля показана до щоденного вживання.
Користь червоної цибулі оцінена і широко використовується в народній медицині. Наприклад, компрес з лушпиння використовують для позбавлення мозолів. Відвар з лушпиння також допомагає нормалізувати менструальний цикл. При регулярних головних болях і постійній втомі рекомендується внести у свій раціон харчування свіжу червону цибулю.
Крім цього, цей овоч використовують як глистогінний засіб. У народній медицині великою популярністю користується засіб для боротьби з гемороєм і при гастриті, для цього потрібно змішати сік червоної цибулі і мед.
Шкода червоної цибулі і протипоказання
Шкоди червона цибуля можна нанести при серйозних хворобах печінки і нирок. Варто не перевищувати щодня допустиму норму, досить з'їсти всього 100 г. Відмовитися від вживання червоної цибулі треба людям із серйозними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.