Лідерами зі зростання цін на продукти харчування в Україні є Донецька і Закарпатська області, де споживчий попит формується під впливом жителів непідконтрольних територій і гастарбайтерів. Таку думку висловив експерт Економічного Дискусійного Клубу Ігор Гарбарук на прес-конференції, передав кореспондент ASN.
"Досить великі закупівлі на рівні приватних осіб відбуваються з тієї сторони, тому що там ціна ще вище. Відповідно, люди, у яких є можливість приїхати на українську територію, скуповують продукти і везуть їх додому, що ще більш нагнітає попит і підвищує ціну", - зазначив експерт.
За його словами, крім того, в Донецьку в зв'язку з неблагополучною ситуацією і близькістю лінії фронту залишається все менше і менше виробників, що також сприяє зростанню цін. При цьому він додав, що на Західній Україні, навпаки, споживчий попит формується під впливом коштів трудових мігрантів.
Так, близькість Закарпатської області до кордону з ЄС формує найбільшу кількість трудових мігрантів там, які привозять зароблені гроші додому або надсилають їх родичам, що і збільшує купівельну спроможність населення регіону в цілому. За даними І. Гарбарука, саме там відкривається найбільше магазинів в Україні.
Нагадаємо, обсяг грошових переказів від трудових мігрантів в Україну в минулому році досяг майже 10 мільярдів гривень. Про це повідомив Національний банк України.