У ковбасах міститься безліч синтетичних компонентів, і деякі з них можуть змінювати геном людини, змушуючи клітини організму мутувати. Про це розповіла лікар-дієтолог, ендокринолог Наталія Лазуренко.
За словами дієтолога, в складі ковбасних виробів можуть бути присутніми цукор, глутамат натрію, підсилювачі смаку. Лікар зазначила, що це порожні речовини, які не дають організму потрібних йому поживних компонентів, вітамінів і мінералів. Більш того, такі інгредієнти можуть бути мутагенними.
Як пояснила Лазуренко, в результаті їх вживання в кров потрапляють сполуки, які впливають на зміни в імунній системі. Зокрема, через вплив даних субстанцій можуть розвиватися аутоімунний тиреоїдит (захворювання щитовидної залози) і інші аутоімунні стану, що призводять до патологічних перетворень в структурі внутрішніх органів.
Спеціаліст додала, що речовини, які організм «не розуміє», мають здатність порушувати механізми всмоктування на рівні тонкої кишки. Як наслідок, при цьому можуть розвиватися синдром роздратованого кишечника, СИБР (синдром надлишкового бактеріального зростання), стан «дірявого кишечника», при якому в кров проникають небажані і токсичні елементи.
Своєю думкою лікар поділилася в інтерв'ю телеканалу «Зірка», коментуючи ініціативу Державної думи заборонити називати продукт ковбасою, якщо в ньому міститься менше 50% м'яса. Дану новацію фахівець вважає доречною і потрібною.
«Від кількості доданого м'яса залежить користь, яку можна отримати від ковбаси. М'ясо валяється джерелом амінокислот, без яких фактично неможливе повноцінне існування організму. Якщо в даному продукті білкового продукту буде лише маленький відсоток - 10, 9 ну 20, - організм стає збідненим », - зауважила Наталія Лазуренко. Джерело.