Часто можна почути думку про те, що алича є гібридом абрикоса і вишні, але деякі вчені переконані, що алича це все ж окрема самостійна культура. Її вживання дуже корисно з цілого ряду причин.
У аличі мало цукрів, при цьому багато лимонної і яблучної кислота, вітамінів А, В, С, РР, Е, аскорбінової кислоти, пектину, кальцію, калію, магнію, фосфору, натрію і заліза. Влітку її вживання - справжній порятунок для організму: вона не тільки освіжає, але і сприяє виведенню радіонуклідів з організму. Антиоксидантний ефект надає бета-каротин, якого багато в плодах аличі.
Сік аличі зміцнює імунні захисні властивості організму і ефективний при застудах, особливо з ускладненнями на органи дихання. Калій, що входить до складу аличі, підтримує нормальну структуру стінок кровоносних судин і регуляцію роботи серцевого м'яза. Завдяки цій властивості алича рекомендується лікарями людям, що страждають від серцевої аритмії.
Алича в цілому позитивно впливає на кровоносну систему. Її плоди відрізняються високим вмістом заліза і магнію, що активує кровотворення і підвищує вироблення червоних кров'яних тілець. Алича дарує полегшення при сильних головних болях на тлі високого тиску.
Але не варто забувати про те, що алича вимагає для перетравлення здорову систему травлення. Ця ягода містить багато клітковини, яка поліпшує перистальтику кишечника і його мікрофлору. Але лікарі застерігають: кишечник і шлунок повинні бути з нормальною кислотністю, при гастритах і виразці алича протипоказана. При занадто активному вжитку аличі можуть розвинутися симптоми отруєння - печія, болі в животі, діарея. Источник.