Курятину для приготування шаурми, якою отруїлися більше ста людей у Києві, везли з одного складу в Житомирській області, передає радіо "НВ". Фахівці обстежили м'ясо зі складів у цій області і встановили, що воно теж заражено сальмонелою.
Поліція готує справу для передачі в суд. Постачальнику загрожує штраф або позбавлення волі на 6 років.
Сальмонела - бактерія з великою стійкістю до несприятливих умов. Вона може жити протягом тижнів або місяців у воді, на поверхнях предметів, у м'ясі і молоці тварин при кімнатній температурі. У дорослих сальмонельоз має яскраво виражену симптоматику, яка згасає на 5-й день, а остаточно хворий одужує через 2 тижні.
На початку хвороби ознаки сальмонельозу у дорослого незалежно від форми виглядають наступним чином: слабкість і нездужання; підвищення температури; головний біль та запаморочення больові відчуття в шлунку, в області пупка; блювота, важка діарея наліт на мові; зміни кольору шкіри; роздутий живіт, збільшення селезінки і печінки. У хворого можуть спостерігатися тривала лихоманка, галюцинації і маячний стан, інтоксикація, висип на животі. Можуть розвиватися гнійно-септичні процеси, що дуже небезпечно.
Нагадаємо, тільки вчора, 8 серпня, вісім осіб госпіталізовано в Чернігівській області з діагнозом «гастроентереколіт, підозра на сальмонельозну інфекцію». Серед отруєних - одна дитина. Люди вживали їжу в місцевому ресторані під час весілля.