Для того, щоб придбати в магазині якісну копчену рибу, необхідно визначити на запах, коптили її на дровах або ж залили "хімією". Таку думку висловив глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков на прес-конференції, передав кореспондент ASN.
"Коли ви вибираєте копчену рибу, не соромтеся - понюхайте її. Вона повинна пахнути тими дровами, на яких її коптили. Але якщо від неї йде або хімічний або різкий запах, знайте - її не коптили, її просто полили цим рідким димом і віддали в супермаркет", - зазначив експерт.
За його словами, дрібні приватні підприємці коптять рибу просто на приватних подвір'ях в антисанітарних умовах або використовують для її приготування "рідкий дим" замість реального копчення. Більше того, часто таку технологію використовують для того, щоб приховати первинні гнильні процеси, коли вже з'являються ботулотоксини.
При цьому він додав, що під офіційні документи недобросовісні підприємці можуть "підкласти" неякісну рибу. Це легко реалізувати, оскільки маркування тушок риби в Україні не існує.
Нагадаємо, в районі Каховки Херсонської області забруднення води призвело до масового мору риби. Про це повідомив начальник Херсонського облдепартаменту екології Юрій Попутько у себе в соцмережі.