Кинув цеглу і розділив ідеологію: кримський активіст "майдану" Костенко відбув свій термін у РФ і вийшов на свободу

03.08.2018, 16:15

Вийшов на свободу після завершення терміну тюремного ув'язнення колишній активіст "майдану", житель окупованого Криму Олександр Костенко. Про це повідомила координатор проекту "Росузник" Яна Гончарова в Facebook.

"Мінус один політичний в'язень, майже забутий Україною. Костенко звільнився з колонії в Кірово-Чепецьку", - написала волонтер. За її словами, Костенка затримали в Сімферополі в лютому 2015 року співробітники спецслужб Росії.

За  версією російського слідства 18 лютого 2014 року в ході "масових заворушень" у Києві він нібито кинув камінь у бійця "Беркута". При цьому окупаційна влада вважає, що він «поділяв ідеологію української радикально-націоналістичної політичної партії "Свобода", що ставить собі за мету насильницьке повалення конституційного ладу в Україні».

Активіста в Криму судили вже після анексії півострова як громадянина Росії, хоча російський паспорт він так і не отримав. Його засудили на 4 роки і два місяці, однак згодом скоротили термін до 3 років і 6 місяців. В ході затримання силовики зламали йому руку, яка без належної медичної допомоги згодом у СІЗО і колонії почала "засихати".

Нагадаємо, затриманих на окупованому півострові кримських татар, всупереч міжнародному праву, часто незаконно перевозять на територію Російської Федерації. Про це повідомив спеціальний доповідач ООН з питання катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження Нільс Мельцер на прес-конференції.

Читайте АСН в Google News