Суб'єкти господарювання, до яких відносяться пункти продажу шаурми в Києві, успішно уникають перевірок контролюючих органів протягом декількох років. Про це повідомив начальник київської Госпродпотребслужби Олег Рубан на прес-конференції, передав кореспондент ASN.
"Майже 10 років в місті Києві таких спалахів не було через те, що проводився щорічний, щоквартальний контроль за суб'єктами господарювання, які роблять оборот харчової продукції", - зазначив він. За його словами, всі 4 пункту продажу шаурми, з вини яких були зафіксовані випадки отруєння, належать одному господарюючому суб'єкту, який, в свою чергу, відноситься до малого і середнього бізнесу.
Такі підприємства перевіряються раз на два роки, проте завдяки зміні юридичної адреси підприємці примудряються уникати навіть таких перевірок. Нагадаємо, в кінці липня - початку серпня в Києві з підозрою на харчове отруєння в лікарні звернулася 61 особа - серед них 10 дітей і одна вагітна жінка.
Було встановлено, що 23 випадки інфекційних захворювань пов'язано з вживанням шаурми, придбаної в МАФі (автопричіп "Купава") біля станції метро "Дарниця". 25 випадків пов'язано з вживанням 29-30 липня шаурми, придбаної в МАФі біля кафе "Річковий порт" на Поштовій площі.
Ще 11 випадків гострої кишкової інфекції пов'язані з вживанням 30 липня шаурми, придбаної в МАФі біля супермаркету VARUS на Оболонському проспекті, 20А. Один випадок захворювання зафіксовано після вживання шаурми біля станції метро "Лісова".