Доктор медичних наук Фарах Фахад проробила величезну роботу і з'ясувала, як коригувати свій раціон в залежності від віку, щоб худнути швидко і безпечно. Доктор Фахад займалася дослідженнями метаболізму у пацієнтів різного віку, паралельно аналізуючи їх раціон. Крім очевидного уповільнення процесу обміну речовин з віком, вона виявила, що різні продукти в різні роки засвоюються організмом по-різному, а також по-різному впливають на вагу. Деякі дієти, вельми ефективні для 20-річних дівчат, приводили до набору ваги у 40-річних, і, навпаки, абсолютно не ефективні в 30 років системи харчування несподівано давали відмінні результати в 50.
Грунтуючись на своїх дослідженнях, доктор Фахад вивела загальні принципи дієтичного харчування для жінок певних вікових категорій.
20 років
У такому юному віці обмін речовин працює прекрасно, якщо немає проблем з щитовидною залозою і гормональним фоном, вважає доктор Фахад. Якщо у здорової дівчини починає рости вага, їй не варто сідати на дієту, щоб не створювати організму зайвого стресу і не запускати «гойдалки»: схудла - вирішила себе побалувати - набрала вагу - сіла на дієту - схудла - вирішила себе побалувати ... Досить просто відмовитися від будь-якої готової їжі. Напівфабрикати, копчення-соління, піца і фастфуд - ось головні вороги юних красунь. Якщо перейти на їжу, яку ти готуєш сама (ну добре, мама), зайві кілограми підуть досить швидко і без шкоди для організму.
30 років
Метаболізм вже сповільнюється, але не настільки критично, щоб мучити себе голодуванням. Доктор звернула увагу на те, що набагато легше і швидше скидали вагу жінки, в раціоні яких було багато горіхів, насіння і злакових. Вегетаріанська їжа також йшла на користь, а ось дієти з обмеженням вуглеводів ефект якщо і давали, то короткостроковий і з великим зворотним відкотом. Доктор Фахад пропонує худне 30-річним таку схему: один прийом їжі в день - повністю вегетаріанський, один - повністю знежирений, один - без обмежень, два перекуси по жменьці горіхів і насіння.
40 років
Уповільнення метаболізму призводить до того, що організму стає важче розщеплювати важку їжу. Доктор Фахад рекомендує збільшити кількість клітковини, так як вона сприяє кращій роботі травного тракту і прискорює виведення з організму надлишку жирів. Яких, до речі, слід додати в раціон: якщо 10 років тому організм відмінно без них обходився, то зараз для тонусу м'язової тканини і гарного стану шкіри жири необхідні. А ось що слід повністю виключити - так це крохмаль у всіх його проявах, а також борошняні вироби. Оптимальний режим харчування: каша на сніданок, овочевий суп на обід, нежирна риба або птиця з овочевим гарніром на вечерю.
50 років
Час білкових дієт! Щоб не втрачати м'язову масу, доктор рекомендує налягати на білкову їжу і обов'язково стежити за кількістю вітамінів і мінералів в раціоні. Справа в тому, що з віком наш організм все гірше засвоює вітаміни і мікроелементи безпосередньо з їжі, тому більшості необхідно додатково приймати їх у вигляді таблеток або капсул. Щоб не завдати собі шкоди, лікар рекомендує худнути дуже плавно і повільно, не допускаючи втрати більш ніж 2-3 кілограмів в місяць, розповідає "Космополитен".