Трамп втрачає терпіння: США вимагають від партнерів збільшити витрати на НАТО

03.07.2018, 10:45

Країни-партнери США по НАТО повинні збільшити витрати на оборону. Таку вимогу направив президент США Дональд Трамп своїм партнерам по НАТО, повідомила New York Times.

Згідно з інформацією видання, такі листи були направлені лідерам Німеччини, Бельгії, Норвегії та Канади ще в червні. При цьому американський президент підкреслив, що вже "втрачає терпіння" в очікуванні виконання даних ними обіцянок.

На думку авторів видання, подібне звернення свідчить про поглиблення розбіжностей між США і ЄС. Розбіжності в позиціях країн проявилися в ході зустрічі "Великої сімки" в Квебеку.

Ця ситуація, на думку видання, грає на руку російському президенту Володимиру Путіну, який зустрічається з Трампом в Гельсінкі після саміту НАТО, оскільки він якраз і прагне внести розкол в НАТО. Крім того, видання зазначає, що різкий тон послань Трампа може свідчити про готовність Вашингтона "відрегулювати свою військову присутність у світі, якщо союзники не вживатимуть заходів і не будуть вкладати більше у забезпечення власної безпеки".

Нагадаємо, на 16 липня запланована зустріч президентів США і РФ Дональда Трампа і Володимира Путіна. Вона пройде в Гельсінкі, Фінляндія. В ході переговорів буде порушено тему необхідності виконання Мінських домовленостей і звільнення українського режисера Олега Сенцова. Таку думку висловив виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда.

Читайте АСН в Google News