Надмірне вживання овочів і фруктів у літній період може призвести до захворювань підшлункової залози.
"У всьому повинна бути міра. Наприклад, листовий салат різних видів добре діє на травний тракт, м'яко очищає кишечник. Але корисніше їсти не саме листя, а в поєднанні, наприклад, з солодким перцем, помідорами. Можна додати трохи часнику, цибулі, пряних трав - кропу, петрушки, базиліку, які підсилюють травлення. У салат зі свіжих овочів просяться рослинне масло (соняшникова, кукурудзяна, оливкова), оцет (яблучний, бальзамічний), соєвий соус", - пояснила медик.
За її словами, навіть із заправкою на масляній основі важливо не перестаратися, оскільки і вона може дратувати підшлункову залозу, посилюючи її секрецію. У свою чергу, густа жовч у жовчному міхурі може викликати коліки, що небезпечно виникненням панкреатиту.
Крім того, за її словами, ранні овочі вирощені з використанням стимуляторів, напхані нітратами, тому можуть дратувати підшлункову залозу і спровокувати загострення. Навпаки ж, пізні сорти капусти, яка восени зазвичай іде на засолювання, можуть призводити до здуття живота. Лікар радить тоненько нашаткувати молоду капусту, додати огірок, рубаний кріп, заправити олією - такий салат принесе незмінну користь шлунку.
Корисна і кольорова капуста, броколі або ж брюссельська капуста. З фруктів медик рекомендує обмежувати споживання тих, які містять грубу клітковину, наприклад, груші. З яблук слід вибирати м'які і - важливо - некислі сорти.
Корисні для травлення персики, сливи, абрикоси, які надають чинять дію на кишечник. Зокрема, абрикос є справжнім джерелом для тих, хто страждає захворюваннями печінки: в ньому багато вітаміну А, калію.