Вищі витрати - більший прибуток: підвищення тарифу "Київводоканалу" підтримує КМДА

13.06.2018, 15:30

"Економічно обґрунтований" тариф для "Київводоканалу" грунтується на принципі - чим вище витрати, тим більший прибуток підприємства, і буде повністю підтриманий Київською міської державною адміністраціэю. Про це повідомив директор Інституту міста Олександр Сергієнко на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"У нас законодавство відштовхується від так званого економічно обґрунтованого тарифу. Це означає, що кожне підприємство - будь то водоканал чи теплокомуненерго - бере всі свої валові витрати і закладає їх у тариф. Виникає абсолютно парадоксальна ситуація - в нормальній економіці підприємство зацікавлене знижувати свої витрати, і тоді зростає прибуток. Тут - чим вище собівартість, тим вище прибуток", - зазначив експерт.

За його словами, економічного обґрунтування в умовах монопольного положення підприємства не може бути в принципі. Як пояснив експерт, в розвинених країнах держава обмежує монополістів, використовуючи безліч важелів впливу. При цьому він додав, що в Україні держава явно стала на бік монополіста, і навіть якщо НКРЕКП відступить від встановленого тарифу на користь споживачів, підприємство через суд поверне тариф у законодавчо встановлений "коридор".

"Все, що зараз відбувається, - і подача, і обґрунтування, і громадські слухання, і розгляд на НКРЕКП - це просто п'єса, написана за відомим сценарієм, у якій відомий фінал. Тарифи будуть встановлені ті, які захоче монополіст", - додав Сергієнко.

Нагадаємо, ПАТ АК "Київводоканал" заявило про намір підвищити тариф на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення на 49,6% в 2019 році. У разі прийняття такого рішення вартість послуг централізованого водопостачання в Києві перевищить 23 грн/куб. м.

Читайте АСН в Google News