Вершкове масло останнім часом стали досить часто підробляти. Такий продукт можна назвати вершковим тільки при дуже сильному оптимізмі. Недобросовісні виробники додають в нього різні сторонні добавки, щоб заощадити на виробництві і не вказують це на упаковці.
Відрізнити якісне натуральне вершкове масло від маргарину і продукту зі сторонніми домішками можна без проведення спеціальних хімічних тестів і в домашніх умовах. Для початку - якщо його жирність становить понад 60%, вершкове масло дійсно є таким. Якщо жирність нижче заявленого відсотка, значить, ви придбали спред або маргарин.
Важливий тут і термін придатності: якщо він занадто великий, у вершковому маслі точно містяться консерванти, і навпаки, чим коротше термін придатності, тим менше в продукті різної хімії і сторонніх добавок.
Проводимо домашній експеримент: перевіряємо натуральність і якість
Щоб визначити «справжність» вершкового масла, відріжте від нього шматочок і залиште його на годину при кімнатній температурі. Натуральний продукт стане м'яким, проте не розпливеться по тарілці, зберігши свою первісну форму.
Також можна залити шматочок масла окропом - він повинен швидко розтанути і розтектися по воді маслянистими жовтуватими острівцями або крапельками. Спред або маргарин продовжувати плавати в окропі, ділячись на дрібні шматочки при спробі розмішування.
Крім цього, шматочок вершкового масла можна покласти в морозильну камеру на три години, після чого потрібно спробувати розрізати його ножем. Натуральний продукт без добавок буде кришитися і відколюватися шматками. Визначити наявність хімії можна також за допомогою гарячої сковороди - якісне вершкове масло розтопиться рівномірно, не утворюючи білувату піну і калюжки води, які зазвичай характерні для неякісних рослинних жирів.
Гарне масло на дотик має бути гладким і твердим, а його рівний і блискучий зріз не повинен розшаровуватися під ножем. Масло приємного жовтого кольору точно має в своєму складі хімічні барвники, оскільки натуральному продукту завжди притаманні чистий білий колір і ненав'язливий вершковий запах. Крім цього, справжнє вершкове масло має ніжний і м'який смак без присмаку гіркоти або будь-якого іншого присмаку. Запах свіжого масла ніжний і тане. Будь-який нав'язливий запах - ознака сумнівного складу.
Також масло не може просвічуватися, бути напівпрозорим. У нього щільний колір.