В українських магазинах вже з'явилися перші кавуни. Це - одна з найсмачніших ягід, яка радує своїм чарівним смаком як дітей, так і дорослих. Недарма цей продукт вважається корисним, він насичений багатими вітамінами: залізом, калієм, пектин і т.д. Кавун відновлює роботу кишечника і покращує травлення в організмі.
Але як правильно вибрати кавун і не нашкодити організму? Перед тим як купити кавун, ретельно подумайте над тим, де ви будете його купувати. Не варто купувати кавун у підозрілих і незнайомих вам місцях. Ні в якому разі не купуйте продукт біля автомобільних доріг, бо протягом дня вони вбирають в себе величезну кількість шкідливих речовин.
Не соромтеся попросити у продавця свідоцтво про якість. Пам'ятайте, що недбало розкидані по землі кавуни ввібрали в себе величезну кількість мікроорганізмів і бактерій, тому купуйте продукт виключно з прилавків. При виборі кавуна покладайтеся лише на свій смак, бо часто продавець пропонує сам вибрати ягоду.
Але де гарантія того, що він вибере соковитий, стиглий кавун, а не продасть вам той, який не вдалося продати до вас? Не дозволяйте надрізати кавун при покупці, бо ви не знаєте чистий ніж продавця чи ні.
При виборі кавуна, постукайте по ньому, почувши глухий звук, знайте - це ознака зрілості. Зверніть увагу на жовтувату пляму кавуна. Якщо плямочка занадто великого розміру, значить, він дозрівав у поганих умовах без прямих сонячних променів, а це значить, що кавун несмачний і сухий.
Перед вживанням кавун варто ретельно помити і витерти сухою тканиною, для того щоб уникнути ризику зараження кишковою інфекцією. Кавун повинен бути кулястої форми, темного кольору, на якому яскраво виражені світлі смужки. Чим більше контрасту, тим солодший кавун.
Вибирайте кавуни середніх розмірів, бо кавун великих розмірів насичений нітратами, що збільшують його зростання. Зверніть увагу на хвостик кавуна, сухий хвостик свідчить про його стиглості, зелений, пружний, товстий хвостик - кавун зелений.
Якщо купивши, кавун ви відчули кислуватий запах, їсти його категорично заборонено, бо він легко може викликати харчове отруєння. Отже, вибрати кавун не так вже й складно. Головне при цьому бути пильним і не піддаватися на вмовляння продавця.