Використання антибіотиків на фермах досить поширене явище. Їх дають тваринам не тільки для лікування інфекцій, але і для профілактики і поліпшення їх росту, після чого тварини не хворіють, але можуть стати Распостранитель розповсюджувачами бактерій, написала на своїй сторінці в мережі Фейсбук в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
"Зазвичай, коли м'ясо тварини, якій давали антибіотики, потрапляє в продаж, там залишаються залишки цих препаратів. Більшість з них потім знищується при термічній обробці м'яса - смаження, варіння, приготування в мікрохвильовій печі і запікання. Тому загрозу перш за все представляють не антибіотики в м'ясі, а стійкі до них бактерії, які також там можуть бути присутні. Такі бактерії нечутливі до антибіотиків, тому від хвороб, які вони викликають, вилікуватися дуже важко", - написала Супрун.
"Антибіотики можуть бути присутніми в м'ясі. Якщо їх понад норму, то вони порушують кишкову мікрофлору або викликають алергії, але це дуже малоймовірно. Адже зазвичай антибіотики виводяться з організму тварини з сечею. Крім того, на виробництвах введення антибіотиків повинні припинити за кілька днів до забою , і тоді їх вміст у м'ясі мінімізований", - сказала Супрун.
Втім, ризик формування стійких бактерій до препаратів може залишатися в результаті надмірного використання антибіотиків у тваринництві, використання в субтерапевтичних дозах (коли дають "на всякий випадок"), застосування «людських» антибіотиків до тварин і недотримання санітарних норм на фермах.
"Стійкі бактерії поширюються від тварин до працівників ферм, з гноєм і стічними водами - на поля, на продукти рослинництва, річки. Ці стійкі бактерії здатні передавати власні гени інших бактерій. Так гени стійкості до антибіотиків "тікають" з ферми - у великий світ, і поширюються навіть серед шкідливих для людини бактерій. Коли збудник хвороби має гени стійкості до певного антибіотика, тоді їм уже неможливо зупинити інфекцію, і необхідно підбирати інший препарат. Сьогодні існують бактерії з множинною стійкістю до антибіотиків, наприклад, збудники пневмонії та туберкульозу. Якщо тенденція зі стійкістю бактерій продовжить набирати обертів, цілком ймовірно, що людство повернеться до часів, коли хвороби, які ми здавалося б вже перемогли, знову будуть забирати мільйони життів", - сказала керівник МОЗ.
Щоб захиститися від харчових стійких до антибіотиків інфекцій Супрун дала кілька порад:
- Готуйте м'ясо до повної готовності, не їжте напівсире, зі слабким прожарюванням
- Мийте руки після контакту з сирим м'ясом, птицею або морепродуктами. Мийте також все кухонне приладдя.
- Охолоджувати їжу до +4 градусів протягом 2-х годин після приготування. Влітку - протягом однієї години.
- відокремлюйте сире м'ясо, яйця і рибу від інших продуктів.
- Використовуйте різні дошки для продуктів, які їдять сирими, і м'яса і риби.
- Мийте руки після контакту з тваринами, вольєрами тварин і птахів або їх фекаліями.