Щоб яйця при варінні не потріскалися, потрібно дотримуватися під час їх приготування ряд простих правил. Зрозуміло, потрібно вибирати для варіння тільки ті яйця, термін придатності яких не закінчився.
Переконайтеся в тому, що яйця свіжі. Для цього покладіть їх у ємність із водою. Якщо яйця опустяться на дно, вони знесені більше трьох днів назад. Яйця тижневої давності будуть плавати вертикально. Знесене три тижні тому несвіже яйце спливе.
Не опускайте яйця, вийняті з холодильника, відразу в гарячу воду. У цьому випадку вони вочевидь тріснуть. Їх потрібно виймати з холодильника заздалегідь.
Щоб яйця не потріскалися при варінні, візьміть для приготування посуд невеликої ємності. В процесі їх приготування стежте за рівнем води і при необхідності додавайте її необхідну кількість. Відварюйте яйця на середньому або повільному вогні, при бурхливому кипінні вони можуть тріснути.
Якщо варите яйця занадто довго, у цьому випадку жовток буде з нальотом некрасивого сірого кольору, а білок стане «гумовим». Щоб цього уникнути, встановлюйте таймер на потрібний час після закипання яєць. Яйця круто варяться протягом 8-9 хвилин, яйця всмятку - 2-3 хвилини, яйця «в мішечку» готуються 5-6 хвилин.
Щоб правильно зварити яйця некруто, налийте у невелику посуд окріп. Візьміть яйця і акуратно покладіть їх у воду. Вода повинна покривати яйця і бути вище їх на 1-2 сантиметри.
Поставте каструльку на середній вогонь, коли вода закипить, відміряйте одну хвилину, потім зніміть каструлю з плити і щільно закрийте її кришкою. Зачекайте хвилину, потім знову поставте каструлю на вогонь. Яйця потрібно варити на повільному вогні протягом семи хвилин.
Для варіння яєць круто налийте в каструлю холодну воду, покладіть у неї яйця. Поставте посуд на середній вогонь, дочекайтеся закипання води, відміряйте час і варіть яйця протягом потрібної кількості хвилин.