Нерідко можна почути твердження про те, що цукор є білою смертю. На ділі ж солодке для нормального функціонування організму необхідно. Цукор-пісок або рафінад стимулює кровообіг у мозку, запобігає тромбоз, зменшує ризик появи склеротичних бляшок і артриту. Однак білий цукор, безсумнівно, шкодить фігурі. Щоб насолоджуватися улюбленими ласощами без побоювання, багато медиків рекомендують вживати в їжу коричневий цукор. Але чи такий він корисний?
Коричневий або тростинний цукор має приблизно таку ж калорійність, як і знайомий кожному білий буряковий цукор. Але ціна в «заморського» продукту в рази вище. Справа не тільки в більшій доступності білого цукру, коричневий цукор дійсно приносить користь для здоров'я людини.
Користь тростинного цукру
На відміну від білого цукру, коричневий піддається меншій промисловій обробці. Він не проходить етап очищення хімікатами, тому в тростинному продукті зберігається максимум цінних речовин. Це вітаміни групи В, магній, фосфор, калій, залізо, цинк, кальцій, марганець. Тому при вживанні коричневого цукру в їжу ви отримуєте з нього не тільки прості вуглеводи, а й мікроелементи, антиоксиданти, важливі вітаміни.
Потрібно пам'ятати, що масова частка мікроелементів у коричневому цукрі залежатиме від якості продукту, стандартами кількість речовин, які благотворно впливають на організм, не регулюється.
Також потрібно відзначити оригінальний смак і аромат тростинного цукру, за що цей нерафінований продукт цінується гурманами. Вважається, що коричневі кристали краще підкреслюють смак чаю і кави, відтіняючи ноти напою. Класти коричневий цукор можна не тільки в чай, а й у випічку, десерти.
Як відрізнити коричневий цукор від підробки
Користь організму принесе тільки нерафінований коричневий цукор, тому при покупці продукту необхідно шукати відповідну позначку на упаковці. Також потрібно пам'ятати, що рафінований тростинний і білий цукор практично рівні за своєю харчовою цінністю.
І хоча цукор дійсно потрібен організму, вживати його необхідно в обмежених кількостях. На добу норма повинна складати близько 80 грамів, це стосується і коричневого цукру.
Щоб купити дійсно корисний коричневий цукор, а не підфарбований білий, треба вміти відрізняти його від підробки. Нерідко сировину підфарбовують карамеллю або хімічними барвниками, щоб видати її за справжній тростинний цукор.
Чим темніше коричневі кристали - тим більше в продукті натуральної патоки, цей компонент відповідає за колір і смак солодкого. Витяжка з тростини не фарбує воду, тому якщо при додаванні цукру в воду ви побачили, що рідина стала коричневою, перед вами - підробка. Враховуйте, що тростинний цукор виробляють тільки на Кубі, в Бразилії, Коста-Ріці, США і Гватемалі. Інші країни виробники краще не вибирати.