Медики: Дієта зменшує ризик порушення слуху у жінок

14.05.2021, 21:00

Вчені простежили за способом життя 70 тисяч представниць прекрасної статі, результати дослідження вони опублікували в «Journal of Nutrition». Жінки, які використовували більше овочів, фруктів і бобових, як виявилося краще чули і у них рідше розвивалася туговухість та глухота.

Вчені проаналізували стан жінок, які дотримувалися способу харчування, близького до однієї з трьох популярних «здорових» дієт: середземноморської дієти AMED (Альтернативна середземноморська дієта), харчування для профілактики гіпертонії DASH (дієтичні підходи до блокування симптомів гіпертонії) або дієти AHEI-2010 (Альтернативний індекс здорового харчування-2010), складеної з урахуванням впливу певних продуктів на ризик розвитку тих чи інших хронічних захворювань.

За підсумком, всі три варіанти здорового харчування, зазначені вище виявилися ефективними. Але ті жінки, чия дієта була близька до середземноморської, мали найнижчий ризик розвитку середніх або важких форм втрати слуху. Їх раціон, в більшості своїй включав підвищену кількість овочів і фруктів, бобових, цільних зерен і горіхів.

Читайте АСН в Google News