Сир з пліснявою з'явився на прилавках магазинів порівняно недавно, але вже встиг придбати як шанувальників, так і критиків. Перш, ніж вливатися в число шанувальників цього делікатесу, варто розібратися в різновидах сирів із цвіллю, а також у їхніх корисних і шкідливих властивостях.
Різновиди сиру з пліснявою
Вид сиру з пліснявою визначається родом цвілевих грибків, які використовуються для його виготовлення.
Білі сири отримують за допомогою білої плісняви виду Penicillium camemberti і Penicillium candidum. Сирна маса поміщається в особливу камеру, повітря якої насичене грибними спорами. Готові сири покриваються пліснявою тільки зверху, а під тонкою пухнастою скоринкою розташовується соковита масляниста м'якоть зі специфічним ароматом, що нагадує смак шампіньйонів. Найвідомішими представниками цієї групи сирів є брі та камамбер.
Червоні сири, як і білі, покриті цвіллю тільки зверху. Для формування на сирній голівці червоного нальоту, її протирають солоною водою або червоним вином. За консистенцією і смаком сири з червоною пліснявою схожі на білі цвілеві сири, але відрізняються більш гострим і ароматним запахом. До найзнаменитіших червоних сирів відносяться мюнстер, ліваро, реблошон і маруаль.
Блакитні сири виготовляють з використанням блакитної цвілі виду Penicillium roqueforti і Pencillium glaucum. Цвіль у блакитних сирах, на відміну від білих і червоних сирів, міститься не зовні, а всередині продукту. Цвілеві грибки заносяться в сирну масу допомогою довгих голок, тому готовий продукт неначе пронизаний блакитними прожилками. Блакитні сири мають маслянисту консистенцію і гостро-пряний смак. Найбільш популярними блакитними пліснявими сирами є рокфор, дор блю, данаблю і горгонзола.
Користь сиру з пліснявою
Як і всі інші сири, плісняві сири є прекрасним джерелом кальцію. Причому завдяки цвілі цей макроелемент дуже добре засвоюється. Сири з пліснявою містять і інші корисні для здоров'я мінеральні елементи, серед яких магній, калій, фосфор, залізо, сірка, цинк і мідь. Цвілеві сири також багаті різноманітними вітамінами і незамінними амінокислотами. Крім того, молочний білок, що міститься в цих сирах, сприяє кращому виробленню меланіну, який захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолету.
Шкода сиру з пліснявою
Незважаючи на безліч корисних властивостей, якими володіють цвілеві сири, в деяких випадках їх вживання може завдати організму шкоди. Дієтологи рекомендують включати у щоденний раціон не більше 50 грамів такого сиру. Це обумовлено високою жирністю продукту, а також тим, що шлунково-кишковий тракт не здатний без збитку перетравити велику кількість, вкритої цвіллю їжі.
Справа в тому, що цвіль, що міститься в сирах, виділяє антибіотики, які пригнічують нормальну мікрофлору кишечника і тим самим можуть викликати кишкові розлади. Тому зловживати цим делікатесом не варто. Через ризик розвитку лістеріозу, який може стати причиною патології плода, плісняві сири не рекомендується вживати в їжу вагітним жінкам.