У православних християн 19 лютого розпочинається Великий піст, який триватиме до 8 квітня - Світлого Христового Воскресіння.
Всього християни дотримуються чотирьох постів: Пилипівський (40-денний піст перед Різдвом), Великий, Петров (який присвячений святим рівноапостольним Петру і Павлу), а також Успенський (двотижневий піст на честь Успіння Пресвятої Богородиці в серпні).
Найсуворішим і важливим в ієрархії є Великий піст, який передує християнському Святу Пасхи. Під час цього посту, який називають ще Святою Чотиридесятницею, заборонено не тільки вживання м'яса, а також будь-яких м'ясних продуктів, але й молока, риби та яєць.
Ослаблення буває лише по великим святам - Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня), а також на Лазареву суботу (дозволена ікра). Послаблювати пост можна дітям, хворим і вагітним жінкам.