Свобода під стінами польського посольства: "Антибандерівський закон" перекреслює дружні відносини

05.02.2018, 17:23

Українські націоналісти прийшли сьогодні до польського посольства в Києві, щоб висловити протест проти ухвалення польським Сеймом і Сенатом поправок до закону про Інститут національної пам'яті Польщі.

Мітингувальники закликають президента Анджея Дуду не підписувати закон, згідно з яким публічне заперечення провини українських націоналістів за злочини проти поляків в 1925-1950 роках може каратися штрафом і тюремним ув'язненням.

«Мені дуже шкода, що нас намагаються посварити з польською нацією, з польським народом, - шкодує глава конгресу українських націоналістів Дніпровського району, директор театру «Дзеркало» Володимир Петранюк. - «Бандерівський закон» перекреслює всі прагнення до наших дружніх стосунків фактично з нашими братами - польським народом. Тому що купка шовіністів і маргінальних політиків створюють проблеми. Я думаю, там стирчать роги Москви».

Свободівець Юрій Сиротюк каже про непросту українсько-польську історію: «Але також ми розуміємо, що у нас або буде спільне майбутнє, або його не буде. Розуміє це Польща чи ні, закон із засудженням української нації - фактично удар у спину. І зробила це 100 років тому польська держава, скориставшись тодішнім НАТО - Антантою, вдаривши у спину українській державності, бо мріяла відновити шовінізм і імперіалізм, втратила цю державу».

«Ми, українські націоналісти, хочемо бачити братський дружній польський народ, але рівний, - продовжує Сиротюк. - Ми ніколи не будемо торгувати пам'яттю наших батьків. Ми готові на рівних говорити з поляками. Ми хочемо вільної Польщі і вільної України, бо це запорука геополітичної стабільності Євразії».

Одночасно з акцією у Києві протести націоналістичних організацій пройшли у Вінниці, Львові, Луцьку та Харкові.

Читайте АСН в Google News