Компоненти помідорів захищають печінку та мозок людини від ушкоджень, пов'язаних з вживанням алкоголю. Це з'ясувалося, що під час експериментів, які провели вчені Університету Тафтса і Фрідманської школи харчування в США, передає газета «Експрес».
Протягом 4 тижнів проводилися експерименти. Виявилося, що томатний порошок, який є еквівалентним за вмістом поживних речовин одному середньому помідору, здатний ефективно захищати внутрішні органи від алкогольного ушкодження.
Як зазначила професор, завідувач кафедри технології оздоровчих продуктів Національного університету харчових технологій Галина Сімахіна, помідори давно входять до списку продуктів, надзвичайно корисних для здоров'я людини, адже містять унікальну речовину - лікопен. «Це потужна протиракова речовина. Ось чому прихильники середземноморської дієти, яка містить багато помідорів, рідше хворіють на рак. Науково доведено, що у людей із високим показником лікопену в крові ризик захворіти на деякі види раку і серцево-судинні хвороби істотно знижується», - наголосила професор.
За її словами, помідори нормалізують тиск і регулюють рівень холестерину, їх слід їсти у разі подагри, вони регулюють обмін сечової кислоти. «Ликопен - це пігмент з групи каротиноїдів (саме він надає томатам червоного кольору), який є дуже потужним антиоксидантом і має оцінити ефективність. Відомо, що від вживання алкоголю першою страждає печінка, адже вона фільтрує і виводить токсини. Власне, помідори допомагають їй краще впоратися з цим завданням», - додала Сімахіна.
У свою чергу професор кафедри рослинництва Полтавської державної аграрної академії Тамара Бєлова, лікопен також міститься в грейпфруті, кавуні, гострому червоному перці. Крім того, ця речовина добре засвоюється не тільки з самих помідор, але також з томатного соку, соусу і кетчупа.